Επιστροφή
Σάββατο 29 Απριλίου 2023 10:20
Ζουμερή πορτοκαλόπιτα


Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
3 πορτοκάλια
5 αυγά
210 γρ. γιαούρτι
3/4 του φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη
1 κ. σ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι: 2 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη, 1 1/3 φλ. τσαγιού νερό, 1 κ. γλ. αλεσμένη κανέλα, 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

Εκτέλεση

Βήμα 1

Για το σιρόπι: Συνδυάστε 2 φλιτζάνια ζάχαρη, νερό και κανέλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στύψτε το πορτοκάλι και προσθέστε το χυμό του. Φέρτε σε βρασμό και βράστε σε δυνατή φωτιά για 8 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει όσο ετοιμάζετε το κέικ.
Βήμα 2
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώστε ελαφρώς ένα ταψί.
Βήμα 3
Βγάλτε τα φύλλα από τη συσκευασία. Σκίστε κάθε φύλλο σε κομμάτια και στοιβάξτε τα στο ταψί. Αφήστε τα τεμαχισμένα φύλλα να στεγνώσουν λίγο, ενώ ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.
Βήμα 4
Κόψτε 1 πορτοκάλι στη μέση και κόψτε το 1 μισό σε πολύ λεπτά μισοφέγγαρα για να γαρνίρετε το κέικ. Στύψτε τα υπόλοιπα 2 1/2 πορτοκάλια.
Βήμα 5
Συνδυάστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπλέντερ ή σε ένα επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπήστε τα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 2 λεπτά.
Βήμα 6
Ρίξτε το μείγμα πορτοκαλιού και αυγών πάνω από τα τεμαχισμένα φύλλα στο ταψί. Ανακατέψτε απαλά τα πάντα μαζί για να διασφαλίσετε ότι το μείγμα αυγών είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο. Γαρνίρετε την κορυφή του κέικ με τις φέτες πορτοκαλιού.
Βήμα 7
Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα η κορυφή και να σταθεροποιηθεί η γέμιση, περίπου 45 λεπτά.
Βήμα 8
Βγάλτε από το φούρνο και περιχύστε αμέσως το ζεστό κέικ με το κρύο σιρόπι. Αφήστε το στην άκρη για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του σιροπιού. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.

newsbeast.gr